Lapin ruokakulttuuri

Lappilaisen keittiön historia 

Lappilaisella keittiöllä on pitkät perinteet, joihin se vielä nykyäänkin tukeutuu. Lappi onkin tunnettu upean luontonsa lisäksi myös keittiönsä luonnonmukaisista ja monipuolisista herkuista. Kotimaassamme Lapin laadukkaat ja luonnonmukaiset ruoka-aineet ovat olleet aina arvostettuja, mutta kysyntää on yhä enenevässä määrin myös kansainvälisillä markkinoilla. Lappilaisen keittiön perusraaka-aineita ovat aromaattiset, maukkaat ja ainutlaatuiset Lapista saatavat raaka-aineet kuten poro, Lapin puhtaista vesistä pyydystetyt kalat sekä soiden ja metsien ravintorikkaat marjat. Valtion päämiesten juhla-aterioilla tarjoillaan usein Lapin herkkuja, mikä varmasti osaltaan kertoo siitä, millaisia herkkuja lappilaisesta keittiöstä löytyy ja kuinka suuresti näitä herkkuja kotimaassamme arvostetaan!

Vaikutteet

Lappilainen keittiö on saanut vaikutteita sekä idästä että lännestä. Ruokakulttuuriin ovat tuoneet leimansa niin asuinalueet, uskonnot kuin kulku- ja kauppayhteydetkin. Lappilaisessa ruokakulttuurissa on kolme erilaista aluetta, jotka ovat: Kemi-Ounasjokivarren alueet itäisine ruokakulttuuripiirteineen, Tornio-Muoniojokilaakso läntisine ruokakulttuuripiirteineen ja Saamelaisalue. Saamelaisalueella Utsjoen seutu on saanut vaikutteita lähinnä idästä ja Enontekiön seutu lähinnä lännestä.

Vuodenajat ovat vaikuttaneet voimakkaasti lappilaiseen keittiöön ja luontaistalouden merkitys on ollut korostuneessa asemassa. Perinteisessä lappilaisessa keittiössä luonnon kasvi- ja eläinmaailman antimet hyödynnettiin tarkasti ruokaa valmistettaessa. Luonnonantimia täydennettiin käymällä vaihtokauppaa esimerkiksi Ruijaan tehdyillä kauppamatkoilla.

Säilöminen ja valmistustavat 

Perinteisiä ruuansäilömistapoja lappilaisessa keittiössä ovat olleet kuivaaminen, hapattaminen, savustaminen, suolaaminen sekä puuastioihin jäähdyttäminen. Vielä nykyisinkin käytetään monia perinteisiä ruuanvalmistustapoja; esimerkiksi poropaistia savustetaan kodassa, lohta kypsytetään hiilloksella ja siikaa paistetaan vartaassa.

Raaka-aineet 

Perinteisen lappilaisen keittiön tärkeimpiä kasviksia olivat peruna ja nauris. Lapissa kasvava perunan pohjoinen paikallislajike, Lapin puikulaperuna, on ensimmäinen suomalainen tuote, joka on saanut EU:n antaman SAN-alkuperänimisuojan. Puikulaperunaa on viljelty Lapissa vuosisatojen ajan ja se on sopeutunut Lapin karuihin kasvuolosuhteisiin, kuten routivaan maahan ja yöttömään yöhön.  Rakenteensa vuoksi Lapin puikula sopii erinomaisesti käytettäväksi soseissa sekä uuniruuissa.

Lapin karuissa ja ankarissa olosuhteissa on kasvatettu myös ohraa, jota käytetään leipomusten raaka-aineena sekä ruokapatojen jatkeena lihan oltua vähissä. Perinteinen uunissa valmistettu ohrarieska on tyypillinen lappilainen leipä, joka ei tarvitse päälleen mitään muuta kuin sipaisun voita – mieluiten kotikirnuttua, tottakai. Kahvipöydän tarjottavista kuuluisimpia on kampanisu.

Lihoista suosittuja ovat olleet ja ovat edelleenkin vähärasvainen poro, lammas sekä riista, kuten metsälinnut, hirvi ja karhu. Kaloista suosittuja ovat siika, muikku ja lohi, mutta myös raikkaiden tunturijärvien kalat rautu, harri ja taimen. Joitakin leivonnaisia ja ruokia, kuten nisua ja uunijuustoa, tarjottiin ennen vanhaan ainoastaan juhlapäivinä. Väinönputkea, jota saamelaiset käyttivät muinoin rohdoskasvina, käytetään nykyisin piiraiden ja jäädykkeiden maustamiseen. Marjoista suosittuja ovat hilla, variksenmarja, mustikka, karpalo, juolukka ja puolukka. Marjoja käytetään mehuissa, jälkiruuissa ja kastikkeissa antamassa makua. Metsänantimet ovat lappilaisessa keittiössä suuressa suosiossa!

Nykyaika

Perinteisiä Lapin herkkuja tarjotaan nykyisinkin monissa ravintoloissa. Ruokia on toki kehitelty vastaamaan nykypäivän asiakkaiden makua. Tunnetuin näistä herkuista on kenties leipäjuusto hillon kera tarjoiltuna. Voit kuitenkin maistella myös vaikkapa kuivalihavelliä, poromakkaroita, suolalihaa tai poron maksaa. Kuivalihaa valmistetaan muuten vielä nykyisinkin auringossa kuivattamalla sekä pakkasessa mureuttamalla!

Parhaimmillaan nämä upeat lappilaiset herkut ovat paikan päällä, Lapissa, nautittuina! Kahvihetki tai lounas upean luonnon keskellä tai perinteisessä kodassa on uskomaton elämys, joka sävähdyttää kaikkia aisteja. Yhdistä esimerkiksi husky- tai poroajelu kotalounaaseen ja pääset tutustumaan aitoon lappilaiseen kulttuuriin.